Blodsukkervennlig brød <3

December 19, 2018

 

Dette brødet er så utrolig godt, nyttig med masse fiber, mettende og er svært blodsukkervennlig. Det er for tiden sjelden jeg spiser brødmat eller frokostblandinger, og det er flere grunner til det; bla følsomt blodsukker og intoleranse mot enkelte matvarer.

 

Jeg har med tiden lært meg å tolke kroppens signaler og tar mye hensyn til hva som er bra, og hva som ikke er så bra for meg å spise. Jeg testet meg selv for matintoleranser et år tilbake i tid, og fikk et hallelujah - moment da jeg fikk prøvesvarene. Brikkene falt på plass. Mange matvarer som i utgangspunktet blir betegnet som sunne matvarer, var virkelig ikke det for meg. Symptomene på at ting ikke var bra var mange; tretthet etter måltider, oppblåsthet, opphopning av væske i kroppen, tørr hud, kløe. Og dette er bare noen få av symptomene man kan ha ved mat-overfølsomhet, det finnes et verdenshav av andre. Ikke alle symptomer oppstår umiddelbart etter et måltid. Noen lar vente på seg, gjerne i flere dager, mens andre symptomer kommer krypende på over lengre tid, og er vanskelige å adressere direkte til kosten.

 

Det snakkes mye om gluten og laktoseintoleranse, men det er lite snakk om andre komponenter man kan reagere på i maten. Mange med det tydelige symptomer på matintoleranser har gått til lege for å sjekke hva det kan være de ikke tåler. Prøvesvarene ser helt fine ut, de har ingen intoleranser. De får beskjed om at symptomene kan komme av en litt irritabel tarm., og vips så er de plassert under sekkebetegnelsen IBS - irritabel tarm. Da får man gjerne en liste over en del standard matvarer man ikke bør eksponeres for mye for.

 

Og det er her vi begynner å spille "bingo"; det kan være matvarer på den du egentlig ikke reagerer på, men fint kan spise, mens det er andre varer som ikke står på listen som du helst ikke skal spise så mye av. Denne typen liste vil være generell selv om den vil treffe på noen punkter, mens en matintoleranse vil være individuell.

Det som er sunt for noen, kan være "gift" for andre. 

 

Man føler seg ofte raskt bedre når man følger rådene på en slik liste, selv om det er langt igjen til det optimale. Mange slår seg til ro med at de har blitt litt bedre, og tenker "ja ja, noe må man vel regne med, det blir vel ikke bedre enn dette". "Det kommer med alderen dette her".

 

Neida, det har ingenting med alder å gjøre, og ikke er det noe du må regne med heller. Det er det som er så fint; du kan finne ut av akkurat hva som er bra for deg slik at du kan bygge deg en god fordøyelse og en god helse, alt ettersom hva som passer individuelt til deg.

 

Husk og det er viktig; når du utelater enkelte matvarer fra kosten din, så må du erstatte de med matvarer som kan dekke næringsinnholdet og innholdet av vitaminer og mineraler, slik at du ikke får næringsbrist.

 

Selv om jeg holder meg til annen type mat til daglig, så er jeg veldig glad i brødmat og ønsker innimellom å spise en helgefrokost med brødskiver og godt pålegg. Etter at jeg fant oppskriften på dette gode brødet, så kan jeg bake brød som ikke får blodsukkeret til å skeine av sted til nye høyder. 

 

Nå gleder jeg meg til julefrokostene med innlagt sild, lun leverpostei, laks og eggerøre....og godt brød med masse smør <3

 

Ingredienser;

4 egg

1 ts bakepulver

1/2 boks Crème fraîche

3 ss solsikkeolje

60 gr kruskakli

40 gr linfrø

50 gr sesamfrø

50 gr solsikkekjerner

 

Og sånn gjør du;

Visp eggene, solsikkeoljen og crème fraîche sammen i en bolle.

Bland alt det tørre unntatt bakepulveret i sammen i en annen bolle. Hell det i bollen med den våte blandingen og rør det i sammen. 

Ha i bakepulveret til slutt. Hell røren i en medium stor brødform. Den må smøres først eller dekkes med bakepapir før du heller i røren.

Stek på nederste rille i ovnen på 180 grader i ca 55 min. Avkjøles på rist.

 

Næringsinnhold per 100 gr; Kcal:301 Fett: 24,5 gr. Protein: 12,5 gr. Karbohydrater; 3,8 gr. 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Utvalgt innlegg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Siste innlegg