Detox til frokost...

August 2, 2018

 

Jeg har skrevet om detox tidligere også, og kan egentlig ikke få understreket nok hvor viktig jeg mener det er å ta hensyn til kroppens avgiftningsorganer og gi de den støtten de trenger.

 

Detox-kurer er i vinden som aldri før, og det reklameres og selges spesielt mye detox-kurer på helsekostbutikker i vårmånedene, med lovnader om at du ved å ta den spesifikke kuren i for eksempel 10 dager skal få en «renvasket» kropp, vektnedgang, et renere liv, mindre søtsug, bedre hud osv osv.  Denne typen kur anbefales det å ta to ganger i året…. Been there – done that.

 

Men detox er ikke en kur du tar to ganger i året for å rense kroppen din, de kurene har ikke kroppen din en gang spesielt godt av. Detox er for å bruke et annet ord biotransformasjon, og det er noe som foregår kontinuerlig i kroppen din. Hele døgnet, året rundt. Så i stedet må du støtte denne mekanismen; biotransformasjonen hele tiden. Dette er en transformasjon av giftstoffene i kroppen og skjer i kroppen under detox, ved hjelp av enzymer i kroppen.

Poenget er å omdanne giftstoffene i kroppen til ugiftige, vannløselige emner som enkelt kan elimineres og føres ut av kroppen. Mange av stoffene som finner veien inn i kroppen er fettløselige, og for at de ikke skal ansamles i kroppens fettvev, men effektivt filtreres ut via nyrene så må de konverteres til vannløselige stoffer. Og nettopp denne konverteringen er en av biotransformasjonens viktigste oppgaver.

 

Når jeg skriver giftstoffer som kroppen ønsker å rense vekk mener jeg legemidler, koffein, tilsetningsstoffer, miljøgifter som sprøytemidler, alkohol osv.

 

Kroppens detox består av flere faser, og det er viktig at disse fasene jobber med giftstoffene i samme tempo. Det dannes mellomprodukter i mellom fasene som er svært reaktive (frie radikaler) og gjerne mer skadelig enn det opprinnelige produktet. Vi ønsker ikke en masse reaktive, skadelige emner på vift i kroppen.

 

Det er derfor viktig og bedre at kroppen får arbeide jevnt og trutt med sin renseprosess med god hjelp fra oss daglig, enn at vi gir den en kur to ganger i året. Da unngår kroppen å komme i en såkalt helingskrise.

 

Mange har blokkeringer i renseorganene pga for eksempel vitaminmangel. Så å få i seg tilstrekkelig med vitaminer og mineraler i kosten er alfa/omega for en effektiv renseprosess. Kroppen benytter vitaminene og mineralene som hjelpemiddel (kofaktor) i renseprosessene, samt proteiner til å bygge enzymene, som også er med på å utføre prosessene. En del vitaminer (antioksidanter) hjelper til med å uskadeliggjøre de reaktive mellomproduktene (frie radikalene), slik at man kan få de trygt ut av kroppen. Så om man av ulike årsaker har mangel på næringsstoffer bør man dekke det med å ta nødvendige kosttilskudd. 

 

Tips til matvarer som fungerer som topp detoxmat er agurk, stangselleri, eple, ingefær, sitron, blåbær, hvitløk, urter som persille og koriander for å nevne noen få men svært potente matvarer for detox. Det er ikke mer komplisert enn at du kan tilføre flere av disse matvarene i ditt daglige kosthold; bruk agurk og stangselleri som snacks til en dip med urter. Lag deg te med sitron og ingefær, og bruk hvitløk i matlagingen. Og kanskje like viktig ; dra ned på inntaket av blant annet raffinert sukker og bearbeidet mat.

 

Oppskriftforslag til en frisk rensestøttende frokost som like gjerne kan nytes som dessert, da kanskje med en kule vaniljeis ved siden av ;

 

Eplegrøt med kanel og rosiner

3 epler i skiver

¼ ts kanel

2 dadler uten sten

½ sitron

Noen rosiner

Valnøtter hakkede, revet kokos, blåbær (valgfritt)

 

Eplene, kanelen, dadlene, sitron kjøres i food processor. Ha i skål og dryss over rosiner, valnøtter, kokos eller blåbær.

Kan også varmes.

 

Et annet rå-tips å starte dagen med er et glass sitronvann på fastende mage. Så enkelt, så fresht, så utrolig godt.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Utvalgt innlegg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Siste innlegg