Halvgjort + Halvdårlig = Multitasking

June 27, 2018

 

 

Er du en av de som multitasker? Det viser seg at det nødvendigvis ikke er det smarteste man gjør om man ønsker å være effektiv, eller om man ønsker at det man gjør skal være av god kvalitet. Den beste måten å gjøre mange ting halvgjort og halvdårlig på kort tid gjøres ved multitasking.

 

Om du skal multitaske så gjør i hvert fall ting som ikke skaper konflikt i hjernen. Å gå og snakke i telefonen samtidig krever ikke all verden av hjernen, men om du sitter i et telefonmøte på jobben og samtidig besvarer mail....problemos. Hjernen din har ikke bredbånd til å følge med på alt, og det blir muligens pinlig om du får et kontrollspørsmål midt i samtalen..? "Øh, øh, dårlig forbindelse, jeg hørte ikke helt hva du sa.." Disse oppgavene benytter seg nemlig av samme del i hjernen. 

 

Når vi foretar et kontekstbytte, et bytte mellom ulike gjøremål, så tar det tid å bli produktiv igjen. Det tar sekunder, minutter og vi gjør faktisk mindre enn hva vi selv tror. Man har så utrolig mye å gjøre, og er veldig opptatt, men får kanskje egentlig ikke gjort så mye som man ønsker, fordi man stresses av alt man ser haster å få gjort og switcher mellom flere gjøremål samtidig.

 

Are you working, or are you just busy?

 

Det er gjort mye forskning på multitaskings påvirkning av hjernen, og det viser seg at det er skadelig for hjernen og hjernens kapasitet. Det kan gå utover kognitive evner, følelsesmessige evner, impulskontroll, og kan også resultere i høyere forekomst av angst og uro. 

 

Studier viser at man sitter lenger samlet med arbeidsoppgavene om man switcher i mellom flere oppgaver enn om man gjør seg ferdig med en oppgave før man setter i gang med en ny.

De som multitasker lar seg også lettere forstyrre av ting utenfra, blir lettere distraherte. De kommer rett og slett ut av kurs og blir mindre produktive. Multitasking, ingen HIT altså.

 

Gjør en ting av gangen. Slå av pushvarsler og sett mobilen på lydløst, du MÅ ikke svare på alle telefoner og mailer umiddelbart om du sitter med en viktig oppgave. 

Lag deg en arbeidsplan og følg den. Ikke en lang lurvete en, men en med få, gode ting,  hvis ikke er det fort gjort at det bare blir en "ønskeliste". Og at du dermed setter i gang hjerneracingen igjen....

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Utvalgt innlegg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Siste innlegg