Edle dråper

June 11, 2018

 

Min eteriske oljeverden 

 

​​

 

 

Hva er eteriske oljer?

 

Eteriske oljer er forbindelser som finnes i planteriket; i blomster, urter, røtter, trær, frukt. Og delene av en plante med størst mengde eterisk olje er vanligvis de delene med størst risiko for invasjon av mikroorganismer. som i barken, stilken, bladene, frøene og fruktskallene . Eteriske oljer gir og holder liv i plantene ved å bekjempe sykdommer og miljøtrusler som angriper plantene. Og om plantene på noen måte får skader så er det den eteriske oljen i planten som reparerer skadene. - Det er rett og slett plantenes immunforsvar. Ikke rart at de fungerer så bra for oss! Det er identifisert over 3000 ulike virkestoffer i planteoljene, og disse har kraftfull virkning på sansene våre, kroppen vår og dens ulike funksjoner. Det foreligger etterhvert en god del forskning, og ikke minst erfaringsbasert viten som viser hvilken fantastisk effekt eteriske oljer har. De beskytter mot miljøtrusler, beroliger kroppen og roer sinnet vårt.


På grunn av sine iboende fordeler og sin fantastiske lukt har eteriske oljer lenge vært brukt til matlaging, skjønnhetsbehandling og i helsepraksis. Eteriske oljer kalles også "essensielle" fordi de er "essensen" i en plante. I middelalderen ble det antatt at essensielle oljer var essensielle for livet. Moderne referanser definerer en essensiell olje som essensen, eller ekstrakten, som er kilden til en plantes aroma og smak. For eksempel lukter peppermynteplanter som peppermynte på grunn av den essensielle oljen som finnes i bladene og stilkene, og appelsiner har sin lukt på grunn av den essensielle oljen som finnes i skallet.

Hvem kan bruke eteriske oljer?

 

Svaret er alle ; det finnes oljer for alle og en olje for alt.

Man trenger ikke å være en helsefrik for å dra nytte av essensielle oljer. Vi er omgitt av en del miljøgifter; som sprøytemidler i maten, syntetiske stoffer som i gardiner og møbelstoffer, og undersøkelser viser at vårt innemiljø er inntil fem ganger mer forurenset enn utemiljøet! Også i våre personlig pleieprodukter som deodorant, bodylotion, hudkremer så finnes det en god del komponenter som virker hormonforstyrrende. Om vi ikke tar visse hensyn selv, så kan vi leve i ei giftsuppe av kjemikalier. At det vil påvirke helsen vår negativt over tid, det er det liten tvil om.

Som nevnt har eteriske oljer blitt brukt i helsepraksis i store deler av verden i tusener av år, men i vårt moderne samfunn har vi vært betinget av å behandle symptomer og ikke gått i dybden på problemet eller behandlet årsaken til problemene vi har. Vi vil bare at ubehaget skal gå vekk, og at det skal gå vekk nå. Forståelig nok det, men med den tankegangen tenderer det veldig til å ignorere hva kroppene våre prøver å fortelle oss. 

Å tenke fremover er nøkkelen.

Eteriske oljer fungerer best når de brukes forebyggende og proaktivt. Som en turner som går på en balansebjelke, bør du trekke deg tilbake i balanse ved første tegn på ubalanse, ikke når du er midt i luften og snart treffer matta. 😉 Et eksempel er en person som ikke kan roe seg ned før sengetid. De prøver litt lavendelolje på puten, og når de fortsatt stirrer i taket, antar de at lavendel ikke virker. Men i virkeligheten er kanskje døgnrytmen ødelagt av å være inne hele dagen, eller man stirrer på en blå skjerm før sengetid, eller har for lite magnesium i kroppen. Lavendel er fantastisk, men noen ganger må man adressere de andre problemene før de eteriske oljene kan gi full uttelling av fordelene sine. 

Om vi feks er i en sesong når immunforsvaret trenger ekstra støtte, så sett på diffuser med immunstøttende olje. Har man barn i barnehage så bruk en fortynnet rollerball av immunstøtteolje under føttene før man går i barnehagen om morgenen. Eller bruk som håndrens på utflukter.

Noen essensielle oljer virker beroligende og har jordingsegenskaper, mens andre er energigivende og oppløftende, noen er oppvarmende, fornyende eller foryngende om du vil. Kroppene våre går gjennom en rekke følelser og fysiske tilstander i løpet av en enkelt dag, og essensielle oljer kan hjelpe oss å vedlikeholde velværen. 

Sørg for å bruke kvalitetsoljer!

Det er svært viktig å være sikker på at du bruker 100% rene og naturlige eteriske oljer, slik at de kan hjelpe til med å støtte alle kroppssystemene dine! Syntetiske eteriske oljer gjør det motsatte og kan potensielt forårsake mer skade enn godt! Det finnes mange selskaper som leverer eteriske oljer, og ikke alle er seriøse. Syntetisk duft kan ha blitt tilsatt for at det skal lukte mer behagelig eller fillers for å "strekke" oljen lenger. Forsikre deg om at den du bruker er ren og naturlig!

Vil du leve en olje-livsstil?

Så er du nysgjerrig på hvordan man lever en olje-livsstil og ønsker å lære mer om disse fantastiske dråpene og hva de kan gjøre for deg og ditt liv? Ta kontakt med meg for mer informasjon da vel.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Utvalgt innlegg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Siste innlegg