God Påske!

March 23, 2018

 

 

Uansett hvor man skal tilbringe påskehøytiden så er det et par ting som hører påsken til, som for eksempel lammestek med en god rødvin til. Lammestek er smaksrik og næringsrik mat som er enkel å tilberede og kan kombineres med mye godt tilbehør. 

 

Tradisjonell norsk lammestek

6 porsjoner
1 lammelår, ca. 2,5 kg
2 ts salt
1 ts pepper
2 ts knust rosmarin
2 hakkede hvitløkbåter
1 løk i båter
3 gulrøtter i skiver

Gni lammelåret godt inn med krydder og hvitløk. Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne eller ildfast form. Legg låret over og stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen. Hell på 3/4 liter vann etter 1 time. Stek på 125 grader i 2-3 timer. Når steketermometeret viser 70 grader C er steken rosa i midten, ved 76 grader C er den gjennomstekt. La steken hvile minst et kvarter før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen. Server lammesteken med f.eks. ovnsstekte potetbåter og smørdampede rotgrønnsaker.

 

Vinanbefaling til herligheten ; Muga Reserva 2014

 

Aktiviteter hører påsken til;

Skitur - om du har mulighet (ski og nok snø), gå på ski.

Drøye, fine skiturer er for å dra en velbrukt klisjé, som balsam for sjelen. Frisk luft, natur og aktivitet til kroppen er gull. Funker fint som terapi også. Er det noe vi nordmenn er gode på så er det å gå tur, med eller uten ski. Få med hele familien, pakk sekken med noe godt gjør det til en utflukt.

 

Snop som blir med i sekken her;

(Denne oppskriften var i A-magasinet i dag. Stikkord: bacon!, sjokolade!, spennende , vann i munnen)

Bacon og eplesjokolade

300g sjokolade (kokesjokolade eller 50/50 koke-og melkesjokolade)

200g tynne baconskiver uten svor

75g tørket eple, grovknust

7-10 dadler

50g mandler i skiver

 

Sett ovnen på 200 grader. Stek baconskivene på bakepapir på brett midt i ovnen til de er helt sprø, ca  20 minutter. Tørk av dem med kjøkkenpapir. Avkjøl og hakk de i biter.

 

Smelt sjokoladen i en kjele på svak varme under konstant omrøring. Ta ut steinene av dadlene og mos fruktkjøttet. Rist mandelflakene i ovnen eller i en panne i noen minutter til de blir gylne. Bland daddelmosen inn i sjokoladen, deretter bacon og eple. Ha blandingen på et stykke bakepapir og legg et nytt oppå. Press ned med et stekebrett eller kjevle ut til 1-2cm tykkelse. Ta papiret og dryss over mandelflakene. Press lett ned og sett til avkjøling.

 

 

Gjør yoga i påsken. Det gjør deg sterkere, smidigere, og det er fysisk og mentalt avstressende. Kombinasjonen kontrollert styrke, stretch og pusteøvelser har en positiv effekt på organer, muskler, ledd, sener, kretsløpet og det mentale. Det finnes mange ulike yoga-former, finn frem til den som passer best for deg. Yoga er også perfekt for deg som liker å løpe siden du trener kjernemuskulaturen, gir styrke til bena og bedrer balansen. Noen minutter yoga (15-20) tre ganger i uka gir deg bedret løpsøkonomi.

 

Les påskekrim. Av krimbøker så har jeg selv et oppheng på Torkil Damhaugs bøker. Han har gode plott. Den siste boka hans blir med meg i påsken. Og de som ikke har lest Jussi Adler Olsens bøker om avdeling Q ennå; anbefales!

 

Påskekrim på liniær-tv blir NRKs i år som alltid ellers. I år er det «Shetland » – sesong 3 BBC kvalitetsserie. Anbefaler å se tidligere sesonger også (Netflix)

 

Påsken er en lun høytid. Man rammes ikke så hardt av stress som man gjør før julehøytiden. Påsken er litt sånn :«kom og sett deg her og slapp av og kos deg litt.» Jeg tar påsken på ordet, så etter skitur blir det bena høyt med sjokkis med bacon (om det er igjen noe), god vin og påskekrim. God Påske!  

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Utvalgt innlegg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Siste innlegg