Hva er rett treningstidspunkt?

March 13, 2018

 

Uansett hvilket treningstidspunkt man velger er det sunt og bra å trene, men det kan være lurt å ikke trene sent på kvelden. Vi kan tilpasse oss ulike treningstidspunkter, men studier har vist at kveldstreningen kan virke forstyrrende på utskillelsen av melatonin (søvnhormon), og med det gå utover søvnkvaliteteten.

 

Å trene på morgenen eller tidlig på dagen er fordelaktig av flere grunner; blant annet legger det et godt grunnlag for godt humør resten av dagen. Forskning viser også at morgentrening er bra for blodtrykket. Forskerne er ikke sikre på hvorfor det er slik, men det har vist seg at trening om morgenen kan redusere blodtrykket med ca. ti prosent resten av dagen, og hele 25 prosent om natten.

 

Tren gjerne på tom mage rett etter at du har stått opp, det er absolutt ikke nødvendig å spise før du trener. Hvis du dropper frokosten før du trener, kan du faktisk øke fettforbrenningen med rundt tyve prosent resten av dagen, ifølge nyere forskning. Årsaken er at kroppen brenner fett når den ikke har tilgang til karbohydrater, og den virkningen holder hele dagen. 

Virkningen av morgentreningen varer helt til neste morgen. Det har nemlig vist seg at også nattesøvnen blir vesentlig bedre. Man kan med stor fordel snøre på seg joggeskoene og ta seg en halvtimes rolig joggetur eller gåtur i moderat til raskt tempo om morgenen, det er gull verdt.

 

Mange argumenterer også for morgentrening med at testosteronnivåene, som styres av døgnrytmer, er naturlig høyest på denne tiden, og gjør det ideelt for trening. Studier har for øvrig vist at testosteronresponsen fra trening er bedre på ettermiddagen, og man kan derfor oppleve at muskelveksten og styrkeutviklingen er bedre på denne tiden. Å trene om morgenen er til dels en tilvenningssak; er man vant til å trene om morgenen opplever man mindre forskjeller i prestasjonen om morgenen kontra ettermiddagen, men noen studier viser at man normalt er både sterkest og mest utholdende om ettermiddagen kl.16-18.

Kroppstemperaturen er normalt høyest 18-19, og det ser ut til at de fysiske prestasjonene er best 1-2 timer før denne tiden. 

 

Fysisk aktivitet er svært nyttig for de som sliter med søvnproblemer, og de som trener vil ha lettere for å tilpasse seg nye soverutiner, som for eksempel ved reiser over tidssoner.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Utvalgt innlegg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Siste innlegg