Nøtter - med de beste hensikter

February 21, 2018

 

 

Nøtter blir ofte betraktet med en viss skepsis. Pga nøtters høye energiinnhold/ kaloriinnhold, 600+ kcal per 100 gr vare, gjør at mange velger å avstå. 

 

MEN nøtter øker grunnforbrenningen eller får grunnforbruket til å gå opp. Det er antagelig grunnet fettkvaliteten; alle nøtter inneholder Omega-9 i form av oljesyre som også er den viktigste fettsyren i olivenolje. Valnøtter har også innhold av Omega-3, som øker energigrunnforbruket. Man regner med at ca 10% av energiinnholdet i nøtter går tapt i form av økt energiforbruk (1).

 

Nøtter metter godt per kalori, og man nøyer seg ofte med 50-100 gr. Det er et godt mellommåltid, og gjør det også lettere å avstå fra diverse godis. 

 

Man tar ikke opp alle kaloriene fra nøtter. Med nøtters gode tyggemotstand blir det vanskelig å mose nøttene helt, før de når mage-og tarmkanalen, og en del av fettet går forbi uten å tas opp. Man regner med at ca 5-15% av kaloriinnholdet går tapt gr det begrensede opptaket (1). Men man skal uansett ikke slurve med tyggingen, siden det kan gi mageproblemer og et dårligere næringsopptak.

 

Nøtters GI-verdi er ekstremt lav, og tilhører en av de mest blodsukkerbalanserende matvarene som finnes. Tilsetning av nøtter i for eksempel brøddeig senker selve brødets GI-verdi.

(GI = den relative blodsukkerøkningen 2 timer etter inntak av mat med 50gr karbo ifht en referanse. Referanse = 50 gr glukose eller 50 gr hvitt brød.)

 

Nøtter øker insulinfølsomheten og understøtter kroppens fettforbrennende mekanismer, antagelig pga en påvirkning fra det enumettede fettet, magnesium, Omega-3, fiber, l-arginin (en aminosyre som gjør at blodkarene utvider seg) og antioksidanter (2).

 

 

Ref.

1. Mattes R.D., The energetics of nut consumption, Asia Pac.J.Clin.Nutr.Suppl 1:337-9, 2008

 

2. Casas-Augustench P., Bullo M., Salas-Salvado J., Nuts, inflammation and insulin resistance, Asia Pac.J. Clin.Nutr.19(1):12-30, 2010.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Utvalgt innlegg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Siste innlegg