Detox

February 1, 2018

 

Noen historiske fakta om detox;

Har vært tradisjon i østen i århundrer.

 

Metoder for avgiftning av kroppen er like gamle som menneskets historie, og faste er en av de eldste metodene vi kjenner.

 

Hippokrates («legekunstens far») anbefalte faste som et virkemiddel for bedre helse.

 

Innen ayurvedisk medisin, med opprinnelse i India, gjennomførte de avgiftningskurer omkring 3500 år f.Kr.

 

En av formene av ayurvedisk medisin er pancha karma og består i en gradvis eliminering av matvarer fra kosten, rensing av tykktarm og bihuler, samt åndelige reiser. Målet med dette er å forebygge sykdom, forlenge livet, og fremme følelsesmessig og åndelig vekst.

 

Tarmskylling ble hyppig brukt i oldtidens Egypt.

Under første verdenskrig på et militærsykehus i Tyskland brukte sykepleiere kaffeklystér på sårede soldater. Det stimulerte til utskillelse av giftstoffer fra leveren og lettet smertene.

 

I tradisjonell kinesisk medisin har kopping hatt en stor rolle når det gjelder avgiftning Det stimulerer blodsirkulasjonen og løser opp i blokkeringer. Andre bruksområder for kopping er for smertelindring og som lymfedrenasje.

 

Avgiftningsbad med ulike tilsetninger kjenner vi også til fra oldtiden. Ifølge tradisjonell kinesisk medisin transporteres giftstoffer så langt bort fra hjertet som mulig, eks til fotsålene. Fotbad anbefales ofte som en del av et detox-program. Vannet som brukes inneholder ofte eplecidereddik, det øker sirkulasjonen og trekker ut giftstoffer fra fotsålene. (i følge tradisjonell kinesisk medisin.)

 

Tørrbørsting av huden brukes ofte for å få i gang blodsirkulasjonen og dermed skape en detox-effekt i kroppen. Den beste effekten får man ved å tørrbørste huden noen minutter hver dag. Dette fjerner rester av giftstoffer som ligger i det ytre hudlaget i tillegg til å øke blodsirkulasjonen.

 

Urter har mennesker brukt til medisinsk bruk mot ulike type sykdommer og plager i alle tider. Mange av urtene som i historien har blitt brukt som "blodrensere"  har nå fått sin renessanse. Urtene blir i dag ofte brukt for avgiftning og for å stimulere det generelle immunforsvaret.

 

Organene med hovedansvaret for å gjennomføre detox-prosessen i kroppen vår;

Tarmene; sørger for regelmessig utskilling av giftstoffer via avføringen. 

Leveren; omdanner og fjerner skadelige giftstoffer fra blodet. Vannløselige giftstoffer skilles så ut via nyrene. De resterende fettløselige giftstoffene skilles ut via gallen og tarmen.

Nyrene; skiller ut giftstoffer via urin.

Huden; skiller ut giftstoffer via svette. Akne og cyster i huden kan også oppstå som en del av en avgiftningsprosess.

Lungene; her skjer en utveksling av oksygen og karbondioksid stimulert av inn- og utpust. Karbondioksid (avfallsstoff) frigis fra venene til lungene og pustes ut av kroppen. Oksygenrikt blod strømmer videre til hjertet.

 

Lymfesystemet - kroppens forsvarssystem, er helt livsviktig. Lymfeårer og lymfekjertler strekker seg ut over hele kroppen. Det er et transportsystem for de hvite blodlegemene, som tar hånd om kroppens forsvar mot virus, bakterier og kreft. Og de hvite blodlegemene har den egenskapen at de gjenkjenner infeksjoner som tidligere har angrepet kroppen.

Lymfesystemet har tre viktige arbeidsoppgaver :

Det skal samle opp overflødig væske.

Fange opp ulike elementer som har trengt seg ut gjennom blodkarene.

Og ta hånd om kroppens forsvar mot virus, bakterier og kreft.

 

 Så hvordan stimulere detox-prosessene?

For å ha velfungerende og effektive detox-mekanismer i kroppen er det viktig å ta sine forholdsregler i hverdagen, både på det fysiske og mentale plan. Utsetter du deg for mindre giftstoffer, spiser mat som er lettfordøyelig, trener litt og ikke stresser så mye, er det allerede lagt et godt grunnlag for at kroppen selv kvitter seg med uønsket opphopning av giftstoffer. 

 

Faktorer som er negative for kroppens detox-organer ;

Raffinerte karbohydrater, bearbeidet mat, overspising, for stort væskeinntak ved måltidet, (fordøyelsessaftene i magen tynnes ut og nedbrytingsevnen reduseres), bruk av kjemiske medikamenter, matkjemikalier, miljøgifter, vedvarende bruk av alkohol, koffein og nikotin, stress, for lite fysisk aktivitet.

 

Noen grep man kan gjøre i det daglige er å kvitte seg med de verste miljøgiftene man bruker i hjemmet;

Bytt ut alle vaskemidler med et mer naturlig merke. Også for tøyvask.

 

Kjøp deodorant uten aluminium. Bytt ut kremer, såper o.a. med et alternativ uten parabener.

 

La maten du kjøper være av god kvalitet. Matvarer må være med minst mulig syntetiske stoffer og miljøgifter. Kjøp økologisk! Bytt margarin ut med enten smør eller kokosolje for steking og i matlagingen. Maten bør lages fra grunnen av.

 

Begrens bruken av plastikk på kjøkkenet i forbindelse med lagring av mat. Noen typer matemballasje kan inneholde helseskadelige stoffer, så velg produkter som er svanemerket, de vil være tryggere.

 

Stekepanner og kasseroller uten ulike typer belegg er best. Har du aluminiumskaseroller så kast dem! 

 

Ved en detox-kur jobber du med å styrke kroppens egne avgiftningsfunksjoner.

 

Fem gode grunner til å ta en detox-kur:

Du føler deg friskere og mer opplagt./ Bedre fordøyelse./ Vektreduksjon./Sunnere og friskere glød i huden, og friskere hår./Styrket immunforsvar.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Utvalgt innlegg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Siste innlegg