Din mat er din medisin.

December 19, 2017

Matintoleranse og matallergier har blitt en sånn motesak det nå. Det sitter mellom øra. Det var ingen som hadde sånt før i tida» Dette er utsagn jeg har hørt noen ganger. Nei matintoleranser er ikke siste mote; det er høyst tilstedeværende og realistisk for de som har det. Og de føler seg ikke spesielt trendy på grunn av det. Og det sitter ikke bare mellom øra, det sitter først og fremst i tarmen. Men det kommer før eller siden fram til det som sitter mellom øra også, siden tarmen og hjernen kommuniserer så godt med hverandre. Og jo folk hadde sånt før i tida også, det ble bare ikke snakket om. Folk plagdes i stillhet. Det er kanskje mer utbredt i dag, og noe av forklaringen på det er muligens påvirkningen fra miljøgifter vi daglig omgir oss med, som det ikke fantes så mye av før. Alle tilsetningsstoffene i maten vår som ikke ble tilsatt før, og antibiotikakurer som er svært ugunstig for god tarmhelse. I tillegg kommer alt stresset vi utsettes for hver dag som gjør oss mer sårbare.

Mange har en begrenset toleransegrense for enkelte matvarer, og det er ikke alltid symptomene oppstår umiddelbart etter et måltid, så det vil derfor heller ikke være så enkelt å avdekke en sammenheng. Det kan derfor bli vanskelig å knytte symptomene opp mot spesifikke matvarer man har spist. 

Allergenene (fellesbetegnelse på stoffer som kan fremkalle allergi) som forårsaker flest reaksjoner er melk(laktose) og gluten. (Dette er eksempler) Disse matvarene anbefales det av våre myndigheter at vi inntar mye av hver dag. Og det myndighetene anbefaler må jo være riktig, ikke sant? Det sies at det er næringsrike produkter. Men om man ikke tåler disse matvarene vil de ikke være bra for kroppen, og fortsetter man å spise de vil det føre til at man får nedsatt mage -og tarmfunksjon, som igjen fører til at man får en redusert nedbrytning av maten man spiser, at næringsopptaket blir utilstrekkelig, og næringsmangel blir et faktum. Dette vil også medføre at man ikke tar opp nok av næringsinnholdet fra den andre maten man spiser. Det hjelper ikke så mye om matvarene i utgangspunktet er næringsrike om kroppen ikke klarer å ta opp tilstrekkelig av næringen i de.

Veldig mange sliter med fysiske plager, og vet ikke at det er maten de spiser som kan være årsaken. Jeg kjenner flere som har slitt med fordøyelsesplager og andre helseproblemer i årevis uten å kjenne til årsaken til plagene sine. I sin søken etter svar har de eliminert vekk enkelte matvarer fra kostholdet og etter kort tid opplevd at symptomene har blitt bedre. Etter en tid har symptomene forsvunnet helt og livskvaliteten har økt. De har også opplevd at gjenstridig vekt de har slitt med å bli kvitt har forsvunnet uten at de har gjort noe ekstra for det.

For å oppnå optimal helse og en kropp i balanse, er det essensielt at vi kjenner til hva som er bra for oss og at vi tilrettelegger livet vårt etter dette. Det sies at 80% av immunforsvaret sitter i tarmene, så hold de sterke. 

 

Noen av symptomene på intoleranser har jeg listet opp her (men det finnes flere):

Kvalme og følelse av å være uvel

Forstoppelse

Diare

Kolikk

Luft/gassdannelse

Oppblåsthet

Diffuse mage -og tarmproblemer

Slapphet og tretthet

Hodepine og migrene

Rosasea

Atopisk eksem

Hoste og astma

 

Har man noen av plagene over bør man gjøre noe med det. Om man sammenligner det å ha en matintoleranse med å ha et gnagsår på hælen, så ser man at det er en god ide og ta av seg skoen om den er årsaken til gnagsåret. 

Han kameraten her ser ut til å ha hatt bedre dager ;) Toleransegrensen er kanskje nådd?

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Utvalgt innlegg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Siste innlegg