God tarmhelse….?

December 7, 2017

Litt om god tarmhelse.

God tarmhelse er helt essensielt for god helse for øvrig. Det er en stor fordel at det er i orden der. Ikke minst i forhold til det psykiske bidraget siden hjernen og tarmen har en kontinuerlig kommunikasjon begge veier. Hjernen får oppdateringer fra tarmen og påvirkes i stor grad av det som skjer der, og tarmen påvirkes av hva som skjer i hjernen og resten av nervesystemet. Er det for mye avbrytelser og forstyrrelser i samtalene dem i mellom, vil helsen påvirkes i negativ forstand begge steder. 

Det sitter mange hormonproduserende celler i tarmveggen vår som kan produsere ulike hormoner ved behov og sende de ut med blodsirkulasjonen. Tarmen har feks det største lageret av serotonin, et signalstoff som er viktig for å ha et godt og balansert humør.

God tarmhelse forebygger for eksempel astma og allergi; jeg brukte selv astmamedisin hver dag i flere år, før trening, etter trening, morgen, kveld og ellers etter behov. Etter å ha «avgiftet» meg selv for et halvt år siden la jeg om kostholdet og har etter den tid ikke hatt behov for astmamedisin. Fra å bli nesten desperat om jeg hadde glemt å ta med medisinen når jeg skulle på tur til å ikke tenke på den lenger er veldig befriende.

Tarmbakteriene har etter hvert fått en ikke ubetydelig CV og den vokser hele tiden; forskere linker betydningen av tarmbakterier til mange sykdommer eller tilstander som for eksempel kronisk utmattelsessyndrom, MS, IBS, angst for å nevne noe.  Det er ikke så lett å vite hva som gjør deg syk, men en god tarmflora gjør det i hvert fall lettere for deg å holde deg frisk. Med et godt utgangspunkt blir det meste bedre.

 

Et par tarmbakteriefakta;

 

  • Du har 100 billioner bakterier i tarmen.

 

  • Det finnes 10 x så mange bakterier som celler i kroppen din.

 

  • Til i sammen veier tarmbakteriene 1-2kg

 

  • 1 av 4 har svak bakterieflora med få ulike bakterier.

 

  • Bakteriene produserer vitaminer.

 

  • Bakteriene regulerer metabolismen.

 

  • Bakteriene regulerer immunsystemet.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Utvalgt innlegg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Siste innlegg

September 18, 2018